0
Toidurännakud

JÕULULAUD LIHATA

Jõululauale vegan

“Ah, mis juttu te ajate!” Pole kuulnud, et keegi teeks lihata jõululauda. Vorstid, süldid, soolakala ja hanepraad. Traditsiooniline klassika. Siiski, siiski! Ja varem või hiljem pidi see juhtuma. Sel aastal sain ka mina teate, et vaja teha jõululauale soe toit, mis ei sisalda liha.

Läksin siis tipa-tapa Pinteresti lehele ja kukkusin seal lappama ilusate piltide vahel. Nii palju võimalusi, mille vahel valida! Kiirelt sündis otsus, et teen itaalia tuntud vormiroa lasagna, aga ka neid on hirm palju erinevaid variante. Isegi taimseid. Lõpuks võtsin natuke siit ja natuke sealt, kokku sai minu oma variant. Olge lahked, proovige!

Lasanja koosneb üldjuhul neljast põhiosast, milleks on hakkliha-tomati kaste, béchamel ehk jahu-piimakaste, juust ja pastaplaadid. Mul oli vaja liha asendada. Muud loomsed produktid sobisid. Avastasin, et igasugu põnevaid variante tehakse, näiteks:

  • vegan versioon läätsede ja seentega, kus ka valge kaste on asendatud, näiteks sojajogurtiga
  • ratatouille stiilis, kus domineerivad Vahemere äärse köögi lemmikud aedviljad
  • kitsejuustu ja peediga versioon
  • kõrvitsaga lasanja
  • spinati ja porgandi lasanja

Tulemuseks sai mõnus juustune vormiroog ning aastaid lasanjat vitsutanud inimesed ei saanud suurt arugi, et liha sees ei olnud. Aga seedida oli kergem küll!

LÄÄTSE & MUNATAIME LASANJA

See retsept on arvestatud neljale. Minu tavaline piklik lasanjavorm, kuhu ristipidi mahub kõrvuti 4 lasanjaplaati, jäi selle koguse jaoks suureks. Seega oleks ehk paras ruudukujuline vorm. Aga kui sul on ainult piklik, siis käib see kah.

Kes ei ole kohanud nimetust “munataim”, siis teadku, et tegemist on baklažaaniga. Kuulnud olen ka nime “pommu”, aga mina ei ole suutnud seda omaks võtta.

Läätse & munataime lasanja

loputa 2 dl läätsesid, näiteks punaseid

lükka ahi sooja, 200 kraadi peale

lõika 1/3 munataime tillukesteks kuubikuteks, prae oliiviõlis pannil 5 minutit

ning tõsta kõrvale seisma

haki kaks väiksemat sibulat, pane tilga oliiviõliga pannile

riivi suurem porgand ja lisa pannile sibula juurde särisema

minuti pärast lisa purustatud küüslauguküüs ja 2 spl tomatipüreed

vala pannile varem loputatud läätsed,

lisa pakk purustatud tomateid (näiteks 400 ml basiilikuga maitsetatud)

keeda 6 dl vett, maitsesta taimse puljongi kuubikuga ning vala pannile

lisa 1 tl suitsutatud paprika pulbrit, 1 spl balsamiäädikat

lisa varem praetud munataimekuubikud

lase läätse-tomatisegul pannil podiseda, mitte liiga kõrgel tulel, et põhja kinni ei hakkaks

umbes 20 minuti pärast on läätsed paisunud ja enamvähem pehmed

samal ajal võta väiksem pott, pane sinna sulama supilusikatäis võid

lisa 2 spl jahu, sega ühtlaseks massiks

vala peale 4 dl piima, alusta väikse törtsuga, et jahu saaks piimas ilusti seguneda ega tekiks klimpe, seejärel lisa sortsude kaupa ülejäänud piim, kogu aeg segades, madalal tulel

lase jahul piimas kuumeneda ja paisuda ikka aegajalt segades

lõpuks võta ahjuvorm, määri võiga ning lao lasanja osad kihiti vormi:

alusta punase kastmega,

lisa veidi valget kastet,

siis riivitud juustu ja siis lasanjaplaadid

niimoodi saad teha 2-3 kihti

kokku läheb sul vaja ca 200 gr riivitud juustu

kõige peale ära kohe juustu pane, lisa sinna juustu u 5 minutit enne vormi valmimist

vorm küpseb ahjus umbes 25-30 minutit ning tahab pärast veidi seista, et vedelikke sisse tõmmata

Head isu!

Ahjaa, tõin itaalia toidu kõrvale Itaalia naaberriigi söögikultuurist hästi tuntud ahjusaia. Pelgulinnas on end sisse seadnud prantsuse stiilis Francois Boulangerie, oh seda õnne 🙂

Oma saiasoovid tuleb paar päeva ette Francois’le teada anda, siis saab laupäeval järele minna. Soovitan!

Sulle võib ka meeldida

No Vestlus

    Kommenteeri