“Ah, mis juttu te ajate!” Pole kuulnud, et keegi teeks lihata jõululauda. Vorstid, süldid, soolakala ja hanepraad. Traditsiooniline klassika. Siiski, siiski! Ja varem või hiljem pidi see juhtuma. Sel aastal sain ka mina teate, et vaja teha jõululauale soe toit, mis ei sisalda liha.
Läksin siis tipa-tapa Pinteresti lehele ja kukkusin seal lappama ilusate piltide vahel. Nii palju võimalusi, mille vahel valida! Kiirelt sündis otsus, et teen itaalia tuntud vormiroa lasagna, aga ka neid on hirm palju erinevaid variante. Isegi taimseid. Lõpuks võtsin natuke siit ja natuke sealt, kokku sai minu oma variant. Olge lahked, proovige!
Lasanja koosneb üldjuhul neljast põhiosast, milleks on hakkliha-tomati kaste, béchamel ehk jahu-piimakaste, juust ja pastaplaadid. Mul oli vaja liha asendada. Muud loomsed produktid sobisid. Avastasin, et igasugu põnevaid variante tehakse, näiteks:
- vegan versioon läätsede ja seentega, kus ka valge kaste on asendatud, näiteks sojajogurtiga
- ratatouille stiilis, kus domineerivad Vahemere äärse köögi lemmikud aedviljad
- kitsejuustu ja peediga versioon
- kõrvitsaga lasanja
- spinati ja porgandi lasanja
Tulemuseks sai mõnus juustune vormiroog ning aastaid lasanjat vitsutanud inimesed ei saanud suurt arugi, et liha sees ei olnud. Aga seedida oli kergem küll!
LÄÄTSE & MUNATAIME LASANJA
See retsept on arvestatud neljale. Minu tavaline piklik lasanjavorm, kuhu ristipidi mahub kõrvuti 4 lasanjaplaati, jäi selle koguse jaoks suureks. Seega oleks ehk paras ruudukujuline vorm. Aga kui sul on ainult piklik, siis käib see kah.
Kes ei ole kohanud nimetust “munataim”, siis teadku, et tegemist on baklažaaniga. Kuulnud olen ka nime “pommu”, aga mina ei ole suutnud seda omaks võtta.
Läätse & munataime lasanja
loputa 2 dl läätsesid, näiteks punaseid
lükka ahi sooja, 200 kraadi peale
lõika 1/3 munataime tillukesteks kuubikuteks, prae oliiviõlis pannil 5 minutit
ning tõsta kõrvale seisma
haki kaks väiksemat sibulat, pane tilga oliiviõliga pannile
riivi suurem porgand ja lisa pannile sibula juurde särisema
minuti pärast lisa purustatud küüslauguküüs ja 2 spl tomatipüreed
vala pannile varem loputatud läätsed,
lisa pakk purustatud tomateid (näiteks 400 ml basiilikuga maitsetatud)
keeda 6 dl vett, maitsesta taimse puljongi kuubikuga ning vala pannile
lisa 1 tl suitsutatud paprika pulbrit, 1 spl balsamiäädikat
lisa varem praetud munataimekuubikud
lase läätse-tomatisegul pannil podiseda, mitte liiga kõrgel tulel, et põhja kinni ei hakkaks
umbes 20 minuti pärast on läätsed paisunud ja enamvähem pehmed
samal ajal võta väiksem pott, pane sinna sulama supilusikatäis võid
lisa 2 spl jahu, sega ühtlaseks massiks
vala peale 4 dl piima, alusta väikse törtsuga, et jahu saaks piimas ilusti seguneda ega tekiks klimpe, seejärel lisa sortsude kaupa ülejäänud piim, kogu aeg segades, madalal tulel
lase jahul piimas kuumeneda ja paisuda ikka aegajalt segades
lõpuks võta ahjuvorm, määri võiga ning lao lasanja osad kihiti vormi:
alusta punase kastmega,
lisa veidi valget kastet,
siis riivitud juustu ja siis lasanjaplaadid
niimoodi saad teha 2-3 kihti
kokku läheb sul vaja ca 200 gr riivitud juustu
kõige peale ära kohe juustu pane, lisa sinna juustu u 5 minutit enne vormi valmimist
vorm küpseb ahjus umbes 25-30 minutit ning tahab pärast veidi seista, et vedelikke sisse tõmmata
Head isu!
Ahjaa, tõin itaalia toidu kõrvale Itaalia naaberriigi söögikultuurist hästi tuntud ahjusaia. Pelgulinnas on end sisse seadnud prantsuse stiilis Francois Boulangerie, oh seda õnne 🙂
Oma saiasoovid tuleb paar päeva ette Francois’le teada anda, siis saab laupäeval järele minna. Soovitan!
No Vestlus