0
Toidurännakud

Suhkrujuttu

Elu tundub ikka põnevam, kui on võimalus avastada uusi tegevusi, käimata kohti ja senitundmatuid maitseid. Õnneks on maailm meie ees rohkem avatud kui kunagi varem, inimesed on varmad jagama nii oma kodukohti ja tegemisi kui kutsuma kodukööki head-paremat maitsma. Erinevusi märgates ja teisi kuulates võib teha mõnusaid avastusi. 

Viimaste aastate jooksul on kõige selle uue ja põneva kogemise juures hakanud kusagil kuklas tiksuma mõte tervislikest eluviisidest ja paremast enesetundest. Eks vanus teeb omad korrektuurid. Sõpradega koos märkame ikka, et talve jooksul kogutud üleliigsed kilod ei taha suve hakul enam sama kiirelt kaduda kui varem ning hea enesetunne sõltub aina rohkem hästi puhatud unetundidest ja kehalisest treenimisest. Ütlen kohe ausalt – mina treenimisest väga huvitatud ei ole. Pole kunagi olnud. Ent nüüd suvel Kuressaares linna renoveeritud, et mitte öelda lausa uhkelt särama löödud vanalinna tänavaid ja hoove ja nurgataguseid pidi huviga ringi kolades tegin 21 000 sammu nagu naksti ära. Liikumine peab minu jaoks olema haarav ja mitmekülgne. Samamoodi tunnen, et tervisliku toitumise juures tahan ikkagi lubada endale neid toite, mida alati kõige rohkem armastanud olen.

KOOKOSPALMISUHKRUGA KEEKS

Mulle meeldivad koogid ja neid teen ma köögis kõige parema meelega. Täna räägitakse juba igal pool sellest, et valge jahu ja valge suhkur on kurjast. Ringi vaadates võib leida ka väga erinevaid asendusvõimalusi steviast kuni tatrajahuni. Sageli see siiski meeli ei rahulda. Aga vahel mõni asi üllatab ning minu jaoks on see kookospalmisuhkur. Küll ma olen kasutanud rafineerimata suhkrut ja demerara suhkrut ja muscovado suhkrut. Ent kookospalmisuhkrul on madalam GI ehk glükeemiline indeks ning ta on hea suhkruasendus, kui plaanite näiteks toitumisharjumuste muutmist. Lisaks magususele annab see minu meelest küpsetisele veidi karamellise maitse ja mulle see väga meeldib. 

Kookospalmisuhkruga keeksi retsept, Rabarajad blogi, fotograaf Mari Rostfeldt

Jagan teile retsepti, mis on kerge teha, hea süüa ja sobib ka kiireks ampsuks kaasavõtmiseks. Kui lähed päevaks ringi kõndima, siis on ju hea midagi kaasa haarata. Nisujahu püüan ma mitte kasutada, selle asendab suurepäraselt kaerajahu.

Minu esimene keeks kookospalmisuhkruga:

100 gr pehmet võid

1 dl kookospalmisuhkrut

1 tl vanillisuhkrut

kahe sidruni riivitud koor, umbes 1-2 teelusikat

1 tl värsket sidrunimahla

4 suurt muna

1 dl ricotta kohupiima

2 1/2 dl täistera kaerajahu 

4 tl küpsetuspulbrit

1/4 tl soola

Ega seal midagi keerulist ei ole, keera ja klopi ained kokku ja keeksivormiga ahju! Sõltuvalt vormi suurusest ja koogi paksusest küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit. Ma ise proovin tikuga keskelt, kas on juba küps või mitte. 

Kaunistamiseks võib peale raputada Rabamari “Restore & Relieve” teepuru ehk kuivatatud piparmünti ja saialille õielehti. Voilà!

Kookospalmisuhkruga keeksi retsept, Rabarajad blogi, fotograaf Mari Rostfeldt

PS! Pange tähele seda imeilusat Iittala taldrikut, mille ma tüdrukutelt sünnipäevaks sain. Suitsutoonis klaas sobib nii hästi ammust ajast seisnud lauahõbedaga. Jajaa, ma tean küll, et neid kahvleid-lusikaid saab spetsiaalsete pastadega väga kergesti läikima hõõruda. Mu oma ema tegi seda vanadel aegadel hambapastaga, mis pidi küll pinda kriipima. Aga mulle meeldib niimoodi, näeb rohkem “vana” välja, ihhiii.

Sulle võib ka meeldida

No Vestlus

    Kommenteeri